ایسیو ( ECU ) چیست ؟
با قرار گرفتن انژکتور در اتومبیلهای امروزی قطعات الکترونیکی دیگری نیز با آن در سیستم کنترلی اتومبیل بهوجود آمدند. ECU (Engine Control Unit) یکی از مهمترین قطعات الکترونیکی است که نقش هدایت و کنترل یک خودروی انژکتوری را بر عهده دارد. در این نوشته به بررسی مواردی چون ایسیو چیست، اجزاء ایسیو، نحوه عملکرد ایسیو، انواع ایسیو بر اساس شرکت سازنده، انواع حافظه به کار رفته در ایسیو، علائم و نشانه های خرابی ایسیو می پردازیم.
همانطور که میدانید خودروهای انژکتوری بدلیل عملکرد بهتر و توانایی پاس کردن استانداردهای آلودگی، بطور کامل در تمام دنیا جایگزین خودروهای کاربراتوری شدهاند و مغز این سیستم ECU یا کامپیوتر خودرو میباشد.
ایسیو یا واحد کنترل الکترونیکی یا واحد کنترل موتور (ECU) در حقیقت یک پردازشگر و یا یک میکروکنترلر است که اطلاعات لازم را از سنسورها ( مانند : دمای هوا ، دمای آب ، فشار هوا ، دور موتور و … ) دریافت کرده و پس از پردازش ، دستورات لازم را به عملگرها ( مانند : رله دوبل ، انژکتور ، کویل دوبل و … ) صادر می کند .
همچنین ببینید : خدمات تعمیر ایسیو در پارسیان صنعت خودرو
از جمله سنسورها و عملگرهای مهم خودروهای انژکتوری میتوان به :
- سنسور دور یا RPM
- سنسور فشار داخل مانیفولد یا MAP
- سنسور دریچه گاز یا TPS
- سنسور دمای آب یا CTS
- سنسور دمای هوا ATS
- سنسور اکسیژن یا لاندا
- سنسور ضربه
- رله دوبل
- انژکتور
- کویل دوبل
- و …
اشاره کرد.
ایسیو از چه بخشهایی ساخته شده است؟
یکی از کارهای اصلی که ایسیو انجام میدهد، پردازش دادههای ورودی است. پس در این قطعه، نیاز به یک پردازنده هست. پردازندهای قوی و چند وجهی که بتواند تمام محسابات را در کسری از ثانیه به انجام برساند.
اما پردازند برای به انجام رساندن وظایف خود، به کمک چند قطعه دیگر نیاز دارد. با هم نگاهی به بخشهای دیگر ایسیو میاندازیم:
- تبدیل کنندهی آنالوگ به دیجیتال:
پردازندههای کامپیوتری تنها با صفر و یکها کار میکنند. خروجی برخی سنسورها مثل سنسور اکسیژن یک سیگنال آنالوگِ ولتاژ است. برای اینکه پردازنده توانایی درک این ولتاژها را داشته باشد، از یک مبدل آنالوگ به دیجیتال استفاده کرده، تا آن ولتاژها به صفر و یک تبدیل شود. ایسیو با دیتای دیجیتال تولید شده توسط تبدیل کننده سروکار دارد.
- output دیجیتال H Level:
عملکرد اصلی این قطعه در جرقه زنی شمع برای احتراق اولیه سوخت، کنترل انژکتور و فن است. در حقیقت ایسیو برای کنترل این قطعات نیاز به تولید خروجی دیجیتال صفر و یک دارد. تولید این سیگنال دیجیتال برای عهده این قطعه است.
- تبدیل کننده دیجیتال به آنالوگ:
همانطور که خروجی برخی قطعات آنالوگ است، ورودی آنها نیز سیگنالی آنالوگ است. ایسیو برای کنترل این بخشها نیاز به تولید یک سیگنال آنالوگ دارد که این سیگنال آنالوگ بوسیلهی این مبدل تولید میشود.
- کاندیشنر سیگنالهای اصلی:
کنترل سطح سیگنالهای ورودی و خروجی بر عهده این بخش از ایسیو است. به عنوان مثال، اگر یک قطعه سیگنالی با ولتاژ 1 به معنای عملکرد روشن به ایسیو ارسال نماید، اما مبدل آنالوگ به دیجیتال روی بازهی 5 تا 10 تنظیم شده باشد، کاندیشنر کاری میکند که این سیگنال در بازهی تعریف شده برای مبدل قرار گیرد.
- چیپهای ارتباطی:
این قطعه وظیفهی اجرای پروتکلهای مختلف در ارتباطات بین قطعهها را برعهده دارد. چیپهای ارتباطی با عملکرد خود باعث افزایش سرعت ارتباطات خواهند شد.
انواع حافظه ایسیو
در داخل ECU دو نوع حافظه موجود است:
1- حافظه موقت :
این نوع حافظه با قطع برق باطری از بین میرود اما مجددآ قابل استحصال است. به روش برگرداندن حافظه، روش تجدید حافظه و یا Initialize میگویند.
حافظه موقت شناسایی استپ موتور، دندهها و حالات عملی موتور و محاسبات لحظهای برای تنظیمات لحظهای را به عهده دارد و محلی برای نگهداشت معایب موقت و دائم سیستم انژکتور است.
تذکر: اگر هر یک از سه کار زیر را انجام دهید حافظه موقت موجود در ECU پاک شده و خودرو تا مدتی به دلیل از دست دادن برخی از پارامترهای لحظهای موتور بد کار میکند:
- جدا کردن کابل باطری بیش از ۱۵ دقیقه
- جدا کردن سوکت های ECU بیش از ۱۵ دقیقه
- جدا کردن سوکت رله دوبل در خودروهای غیر مولتیپلکس و سوکتهای BSM در خوردوهای مولتیپلکس بیش از ۱۵ دقیقه
در چنین حالتی باید خودرو دوباره تجدید حافظه شود. در این حالت خودرو سکتههای بیدلیل و نابههنگام نموده و در هنگام تعویض دنده و به خصوص در هنگام معکوس کشیدن راننده احساس میکند که خودرو لحظهای دچار مکث میشود. البته این در خودرو های نو زیاد محسوس نیست .
2- حافظه دائم:
این نوع حافظه که مانند سیستمعامل و Setup کامپیوترهای PC است و با قطع برق از بین نمیرود؛ اما در صورت خراب شدن دیگر قابل برگشت نبوده و میتوان گفت ECU سوخته است. حافظه دائم شامل جدول بزرگی به نام Look up table است که در این جدول به مانند جدول ضرب ردیفها و ستونها و خانههایی وجود دارد. با این تفاوت که تعداد ردیفها و ستونهای این جدول از عدد دو بیشتر بوده و تعداد آن برابر تعداد سنسورهای موجود در سیستم موتور میباشد.
اجزاء تشکیل دهنده ECU
اجزاء تشکیل دهنده ایسیو در خودروهای مختلف ، اکثرا مشابه همدیگر بوده ، با یک سری تفاوتها ، از جمله شکل ظاهری ، تعداد سوکتها و پایه ها ، میزان حافظه ، سیستم عیب یابی و پردازش و … با هم فرق دارند .
اجزاء اصلی ECU عبارت است از :
- کانکتورها و پین ها
- پوسته یا بدنه اصلی که رادیاتور نیز گفته می شود
- درپوش یا پوسته پایینی
- پلاک
- کیت یا برد الکترونیکی
بر اساس اهمیت هر قسمت ، به شرح هر کدام یک از اجزاء اصلی می پردازیم :
۱- کانکتور و پین ها
تعداد کانکتور و پین ها در ECU های مختلف متفاوت بوده اما به طور کلی از نظر کانکتور در ایسیو های مختلف به یک یا دو یا سه و حتی در بعضی موارد به چهار کانکتور تقسیم بندی می شوند و از نظر تعداد پین یا پایه ۳۵ و ۵۵ و ۸۱ و ۸۸ و ۹۰ و ۱۱۲ و … می باشند که در بخش انواع ایسیو ها به طور کامل به همراه تصویر شرح داده خواهد شد .
۲ و ۳- پوسته یا بدنه بالایی و پایینی
پوسته یا بدنه ایسیو در حقیقت به عنوان محافظ سخت افزاری ایسیو بوده و لایه ای جهت نصب روی خودرو و طرف دیگر به عنوان رادیاتور خنک کننده برد الکترونیکی ای سی یو نیز می باشد. توجه داشته یاشید که منفی ایسیو از طریق پوسته یا بدنه ECU تامین نمی شود . بلکه به طور مستقل از طریق یک سری پین های ایسیو به سیم کشی اصلی بدنه و در نهایت به بدنه خودرو متصل می باشد .
4- پلاک یا لیبل ایسیو
پلاک یا لیبل ایسیو در حقیقت نشان دهنده شناسنامه و هویت کامپیوتر خودرو بوده که به طور مشترک توسط سازندگان ECU و شرکتهای خودرو سازی در نظر گرفته می شود. البته پلاک یا لیبل روی ایسیو در خودروها متفاوت بوده و معنا و مفهوم زیادی دارند که به چند مورد از آنها اشاره می کنیم.
پلاک یا لیبل ایسیو نشان دهنده موارد ذیل می باشد :
- شرکت سازنده ایسیو : در اکثر ECU ها آرم یا نام شرکت سازنده بر روی پلاک نوشته میشود مانند : SIMENS – VALEO – SAGEM – MAGNETI MARELI – BOSCH – VDO و …
- کشور سازنده ECU : در بعضی از ایسیو ها کشور سازنده ( مونتاژ کننده ) ایسیو بر روی پلاک ای سی یو نوشته می شود مانند : Africa – France – Hungary – china و …
- شرکت خودروسازی : بر روی پلاک اکثر ایسیو ها اسم یا آرم شرکت خودرو سازی که در محصولات آنها مورد استفاده قرار می گیرد نوشته می شود .
- شماره سریال ایسیو
- شماره شناسایی ECU: شماره شناسایی ایسیو در حقیقت همان شماره شناسایی مشخصات فنی و خصوصیات ایسیو بوده که در هنگام کار با دستگاه عیب یاب ( دیاگ ) این شماره توسط دستگاه تایید می شود و تایید این شماره توسط دستگاه دیاگ به مفهوم آن است که قادر به شناسایی سیستم سوخت رسانی انژکتوری ( ایسیو ) آن خودرو است . و می توان خودرو را عیب یابی کرد .
- شماره تغییرات ایسیو : این شماره نشان دهنده هر گونه تغییرات در کامپیوتر ماشین بوده که توسط شرکت سازنده ای سی یو و خودروسازی بر روی آن انجام می گیرد .
- سری نوع سیستم انژکتور
5- برد الکترونیکی ایسیو
برد الکترونیکی ECU که اصلی ترین قسمت ایسیو بوده ، در حقیقت قسمت سخت افزاری بوده که شامل قطعات الکترونیکی می باشند که از نظر شکل ظاهری و تعداد در ایسیو های مختلف متفاوت بوده ولی به طور کلی دارای اجزاء اصلی یکسانی می باشند که عبارت است از :
- انواع IC ها – مدار چاپی
- انواع ترانزیستورها
- انواع دیودها
- انواع خازن ها
- انواع مقاومت ها و …
انواع ایسیو خودرو بر اساس شرکت سازنده
ساخت ایسیو های تخصصی به خصوص ایسیو موتور در دنیا کاملا انحصاری بوده و تعداد شرکتهای سازنده ایسیو موتور بسیار محدود بوده که می توان به چند نمونه از شرکتهای سازنده ECU اشاره کرد:
- بوش ( BOSCH ) : این شرکت بهترین و معروفترین سازنده ECU و کیت انژکتوری در دنیا میباشد و در اغلب خودروهای پیشرفته جهان نشانی از آن را میتوان یافت. چند مدل از زانتیا موجود در ایران دارای کیت انژکتوری Bosch میباشد.
- زیمنس ( SIEMENS VDO ) : فعالیت این شرکت گرچه به اندازه رقیب آلمانی آن یعنی Bosch نیست اما ایسیو های خوبی میسازد. ECUU پراید انژکتوری موجود در ایران طراحی این شرکت است.
- ساژم ( SAGEM ) :بر روی اغلب ماشینهای فرانسوی ECU این شرکت نصب است. بنابراین پژو ۲۰۶۶، مدلهایی از زانتیا؛ همچنین خودروهای ایرانی مانند سمند و پیکان انژکتوری.
- والو ( VALEO )
- ماگنت مارلی ( MAGNETI MARELI ) : این شرکت در اروپا محبوبیت زیادی داشته و بر روی اغلب خودروهای اروپایی کیت آن نصب است. به عنوان مثال خودروهای فیات مدل PUNTOO و فولکس واگن مدل GOLF IV، مزدا ۳۲۳.
- فورد ( FORD ) : این شرکت سازنده خودرو، سازنده ECU البته برای خودروهای فورد میباشد و اولین بار ایده کنترل تطبیقی یا خود-یادگیر در خودروهای این شرکت عملا پیادهسازی شد.
- دلکو ( DELCO ) : این شرکت یکی از قدیمیترین شرکتهای سازنده ECU میباشد و ECU آن در اغلب خودروهای آمریکایی بخصوص خودروهای شرکت GMM یا جنرال موتورز بکار رفته است. مانند کادیلاک، پونتیاک و… همچنین در خودروهای دوو کره مانند دوو
- NIPPON DENSO :این شرکت توسط شرکت تویوتا تاسیس شده و بخش عمده سهام آن را دارا میباشد البته ۶ درصد سهام آن متعلق به شرکت Bosch است. ECU اغلب خودروهای تویوتا (مانند تویوتا لندکروز) و برخی خودروهای ژاپنی مانند نیسان، هوندا، سوزوکی و … متعلق به این شرکت میباشد.
- HITACHI
- و غیره …
همچنین ببینید : انواع ایسیو خودرو بر اساس عملکرد و برند
بررسی ایسیو های خانواده زیمنس
شرکت زیمنس یک شرکت آلمانی است که زیر مجموعه های متفاوتی دارد. یکی از این زیر مجموعه ها کار تولید ای سی یو را انجام می دهد. ایسیو های زیمنس به کار رفته در محصولات داخلی شامل :
- زیمنس پترول ( Siemens Petrorl ) : این ایسیو در خودروهایی نظیر پراید، تیبا، ساینا، 206، 207، 405، پارس و … به کار رفته است.
- زیمنس بایفیول ( Siemens Bifuel ) : این ایسیو نیز در خودروهای دوگانه شرکت ایران خودرو به کار رفته است.
- زیمنس ال زد ان اف ( Siemens LZNF ) : این ایسیو بیشتر در خودروهای سایپا نظیر پراید، ساینا، تیبا، کوئیک به کار رفته است.
بررسی ایسیوهای خانواده بوش
روبرت بوش گامبها، یا به مختصر بوش (به آلمانی: Robert Bosch GmbH) یک شرکت بر پایه فناوری است که در سال ۱۸۸۶ توسط روبرت بوش در شهر اشتوتگارت آلمان بنیان نهاده شد. این شرکت بزرگترین تأمینکننده لوازم خودکار در جهان است.
ایسیوهای بوش یکی از پر استفاده ترین ایسیوها در خودروهای ایرانی، چینی و بسیاری از خودروهای آلمانی، کره ای و … می باشد. برخی از ایسیو های زیر مجموعه این خانواده شامل :
- بوش ام ای 7.4.4 ( Bosch ME7.4.4 ) : که بیشتر در خودروهایی نظیر پارس، سمند، 206، اچ سی کراس و … به کار رفته است.
- بوش ام ای 7.4.5 ( Bosch ME7.4.5 ) : این ایسیو نیز در خودروهای 206 و 207 فرانسوی استفاده شده است.
- بوش ام ای 7.4.9 ( Bosch ME7.4.9 ) : به کار رفته در موتور EF7 در سمند و دنا
- بوش ام ای 7.4.11 ( Bosch ME7.4.11 ) : به کار رفته در پراید دوگانه
- بوش ام 7.9.7.1 ( Bosch M7.9.7.1 ) : به کار رفته در زامیاد
- بوش ام 7.9.7 ( Bosch M7.9.7 ) : به کار رفته در پراید
- بوش ام ای 17.9.71 ( Bosch ME17.9.71 ) : پارس، سمند، دنا، 206، 207 و …
- بوش ام ای 7 و ام ای 7.8.8 ( Bosch ME7 & ME7.8.8 ) : این 2 ایسیو بوش در بسیاری از خودروهای چینی نظیر : برلیانس، جک، ام وی ام، چانگان، ولکس، سابرینا، هایما و … به کار رفته است
- بوش ME7.9.7
- و …
تعداد مدل های ایسیو بوش بسیار زیاد است و سعی کردیم تمامی انواع به کار برده شده در خودروهای ایرانی را معرفی کنیم.
بررسی ایسیوهای ساژم والئو
این ECU ها نیز که بیشتر در خودروهای قبل از سال 1390 در خودروهای ایرانی به کار رفته اند شامل :
- ایسیو ساژم اس 2000 ( Sagem S2000 )
- ایسیو والئو اس 2000 ( Valeo S2000 )
- والئو جی 34 ( Valeo J34 )
- والئو جی 35 ( Valeo J35 )
بررسی ایسیوهای خانواده دلفی
این ایسیو ها نیز بیشتر در خودروهای چینی نظیر : لیفان، جک، پیکاپ های چینی و … به کار رفته است :
- ایسیو دلفی ام تی 22 ( Delphi MT22 )
- دلفی ام تی 20 ( Delphi MT20 )
- دلفی ام تی 80 ( Delphi MT80 )
نحوه عملکرد ایسیو
واحد کنترل الکترونیکی در شرایط های مختلف ، عملکردهای مختلفی را ایجاد می کند که به چند نمونه از مهمترین عملکردهای واحد کنترل الکترونیکی می پردازیم.
1- عملکرد در زمان استارت زدن موتور
در زمان استارت زدن موتور ، سوخت به طور متناوب وسط انژکتورها تزریق می شود . و مقدار تزریق سوخت با توجه به دور موتور ، دمای آب ، دما و فشار هوای ورودی تنظیم می شود و مقدار هوای اضافی مورد نیاز نیز توسط موتور پله ای تعیین می گردد.
2-عملکرد در دورهای مختلف
در موقع تغییرات لحظه ای موتور ( شتاب گیری و کاهش سرعت ) مدت زمان تزریق سوخت توسط انژکتورها ، بر اساس تغییر پارامترهایی مانند : دو موتور ، وضعیت دریچه گاز ، فشار هوای ورودی ، دمای مایع خنک کننده تعیین می گردد .
3-عملکرد قطع پاشش و یا کاهش خیلی زیاد سوخت انژکتورها
قطع پاشش و یا کاهش خیلی زیاد سوخت در زمان کاهش ناگهانی سرعت خودرو
زمانیکه راننده بطور ناگهانی پای خود را از روی پدال گاز در دورهای بالا بر می دارد ، دریچه گاز بسته می شود و واحد کنترل الکترونیکی ( ای سی یو ) نیز به دلایل کاهش مصرف سوخت و آلاینده های خروجی اگزوز ، پاشش سوخت انژکتورها را قطع و یا خیلی کاهش می دهد ( در ECU های مختلف متفاومت می باشد ) .
نکته : در اکثر ایسیو های مدل ساژم طوری برنامه ریزی شده است که در موقع این عمل ( کاهش ناگهانی دور موتور و یا رها کردن ناگهانی پدال گاز ) پاشش سوخت انژکتورها به طور کامل قطع می شود ( زمان بسیار کوتاه ) . اما در اکثر ECU های مدل زیمنس طوری برنامه ریزی شده است که در موقع رها کردن ناگهانی پدال گاز ، پاشش سوخت انژکتورها به طور کامل قطع نمی شود بلکه زمان پاشش سوخت به حداقل ممکن می رسد ( حدودا ۱/۲ میلی ثانیه ) .
4- قطع پاشش سوخت در دور بحرانی
برای جلوگیری از افزایش بیش از حد دور موتور و عوارض ناشی از آن مانند : برش میل لنگ و خام سوزی و … ، در ecu طوری برنامه ریزی می کنند که برای جلوگیری از مشکلات بیان شده ، به محض ریدن دور موتور به دور مشخص ، که در اکثر خودروها این دور بین ۵۵۰۰RPM الی ۶۵۰۰RPM تعیین می شود ، پاشش سوخت انژکتورها قطع می گردد و شروع مجدد پاشش انژکتورها پس از کاهش دور موتور و ریدن به دور موتور تعریف شده جهت جلوگیری از خاموش شدن موتور انجام می گیرد .
نکته : دور بحرانی میل لنگ در اکثر خودروهای انژکتوری متفاوت می باشد که مشخص کردن دور معین در هر خودرو توسط کارشناسان واحد برنامه ریزی ECU انجام می گیرد که قابلیت تغییر نیز دارند ، البته نه توسط افراد در بیرون بلکه توسط کارشناسان برنامه ریزی ECU قابل انجام می باشد .
در اکثر خودروهای خارجی تغییر دور بحرانی موتور توسط دستگاه دیاگ مخصوص خود ، قابل انجام می باشد که در بعضی از این خودروها تغییر دور بحرانی تا دور ۹۰۰۰RPM قابل انجام است .
5-گرم شدن موتور
معیارهای اصلی ای سی یو در حین گرم شدن موتور ، قابلیت رانندگی بهتر ، کاهش آلودگی و مصرف سوخت می باشد . استفاده از مخلوط غنی شده سوخت و هوا ، باعث افزایش سریعتر دمای کاتالیست شده و نیز باعث گرمتر شدن سریع موتور می گردد .
6-کنترل دور آرام
وظیفه اصلی ایسیو در این حالت تامین شرایطی است که در آن عملکرد موتور ایده آل و بدون نوسان دور باشد . بدون ریپ زدن موتور ، دارای کمترین مصرف سوخت و آلودگی اگزوز باشد .
نکته : سیستم کنترل دور آرام موتور در evu ، موازنه ای را بین تولید گشتاور و بار موتور به وجود می آورد تا سرعتی ثابت را در دور آرام فراهم نماید .
برای حفاظت از ایسیو چه مواردی را نباید انجام دهیم ؟
1. جدا کردن کابل باطری هنگامی که خودرو روشن است
همانطور که میدانید ولتاژ تولیدی دینام حدود ۱۴ ولت است اما باید دانست که این ولتاژ، ولتاژ متوسط تولیدی دینام است. پیک تولید ولتاژ دینام بر حسب دور موتور و بار گرفته شده از دینام، متغیر بوده و گاهی اوقات به ۱۶ ولت نیز میرسد. در حالت عادی که کابلهای باطری متصل است این نوسان به خاطر خاصیت خازنی باطری تعدیل میشود اما اگر کابل باطری در هنگام روشن بودن خودرو باز شود، این نوسانات میتواند بر روی قسمتهای حساس خودرو (کلیه کنترل یونیتهای الکترونیکی) تاثیر نامطلوب داشته باشد. حداکثر قدرت تحمل نوسان ولتاژی این قطعه به طور استاندارد ۱۶ ولت است. اگر هنگامی که خودرو روشن است کابل باطری را جدا کنیم به طور حتم ریسک سوختن ECU وجود دارد! طبیعی است که با توجه به قیمت زیاد آن، این کار عاقلانه به نظر نمیرسد.
2. امتحان جرقه از روی وایر شمع با اتصال آن به بدنه
وقتی سر شمعها را میکشید و برای امتحان برق ارسالی به سر شمع ها توسط وایر مربوطه به بدنه جرقه ایجاد میکنید، ممکن است که مقدار جریان نابهنگام غیر قابل کنترلی را در ثانویه کویل ایجاد کنید. برق ثانویه کویل با برق سیم پیچ اولیه آن دارای تاثیر متقابل هستند. اولیه کویل نیز برق خود را مستقیمآ از ECU میگیرد. این کار ممکن است موجب ایجاد نوسانات برق در شبکه برق خودرو و اسیب رسیدن به قسمتهای حساس بهخصوص ECU شود.
توجه: در صورت تمایل به چک کردن برق سر شمعها از یک شمع فیلرگیری شده یدک استفاده کنید تا میزان جریان دهی ثانویه کویل تحت کنترل باشد.
3. آب زدن به ECU
اگر پشت جعبه این قطعه را باز کنید خواهید دید که برای جلوگیری از نفوذ آب؛ قسمت فیبر مدار چاپی و حتی پینهای داخلی با مادهای موم مانند پوشیده شده اما در هر صورت پینهای نری خارجی سوکت ECU بدون محافظ هستند و خیس شدن آنها موجب اتصال کوتاه خارجی شده و ممکن است به احتمال بالا به ECU آسیب برسد.
4. دست زدن به پینهای ایسیو
یکی از مواردی که اغلب با آن ناآشنا بوده و یا مورد غفلت قرار میگیرد دست زدن به پینهای ECU است که به دلیل ریسک الکتریسیته ساکن بدن میتواند موجب آسیب زدنهای جدی به آن شود. الکتریسیته بدن گاهی اوقات تا هزارها ولت میتواند بالا برود.
مهمترین علائم خرابی ایسیو
یکی از مهمترین وظایف ایسیو، اعلام خرابی قسمت های مختلف به راننده و تعمیرکار می باشد. حال اگر خود قطعه ایسیو دچار آسیب شود باید چه کرد و چطور می توانیم علائم و نشانه های خرابی ایسیو را تشخیص دهیم ؟
ایسیو می تواند از دو جهت دچار ایراد شود.
- مشکلات نرم افزاری
- مشکلات سخت افزاری
مهمترین نشانه های خرابی ایسیو شامل :
- روشن شدن چراغ چک
- ماشین روشن نمی شود
- شتاب ماشین، کم می شود
- موتور به طور کامل از کار می افتد
- مصرف سوخت ماشین به طرز عجیبی بالا می رود
- لرزش موتور
- ضعف در عملکرد بهینه موتور خودرو
- خاموش شدن یا از کار افتادن موتور
نکته : اگر علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در مورد ” علائم خرابی ایسیو ” هستید، روی این لینک کلیک کنید.
سوالات متداول در رابطه با ایسیو یا کامپیوتر خودرو
حال در این بخش به بررسی مهمترین سوالات در رابطه با ECU یا ماژول کنترل موتور را بررسی می کنیم.
سوال) چطور میتوانم ایسیو خودروی خود را تست کنم ؟
برای بررسی مشکلات ایسیو باید به تعمیرکار مراجعه کنید ولی به طور کلی باید مراحلی نظیر : بررسی اجمالی برد ایسیو، استفاده از ایسیو تستی و استفاده از دستگاه دیاگ را انجام دهید.
سوال) قیمت ایسیو چقدر است ؟
قیمت ایسیو به عوامل مختلفی نظیر سال ساخت خودرو، نوع ایسیو، تولیدی یا وارداتی بودن و … بستگی دارد. اکثر ایسیوهای بکار برده شده در خودروهای داخلی وارداتی هستند و برخی نیز در داخل تولید و یا مونتاژ می شوند. معمولا قیمت ایسیو بین 3 تا 60 میلیون و بسته به خودرو شما می باشد.
سوال) هزینه آپدیت نرم افزاری و ریمپ ایسیو چقدر است ؟
این مورد را نیز باید از تعمیرکاران ایسیو بپرسید چرا که ایسیو خودروهای مختلف از نظر قیمتی با یکدیگر متفاوت هستند. در رابطه با ریمپ نیز باید با شرکت های ریمپ خودرو تماس حاصل نمایید.
سوال) ممکن است ایسیو بیش از حد گرم شود ؟
بله این امکان وجود دارد که ECU یا کامپیوتر خودرو بیش از اندازه گرم شود و مدارات آن دچار آسیب شود. هنگام داغ شدن بیش از حد ای سی یو، وارد حالتی به نام ” Limp ” می شود و چراغ چک نیز برای هشدار به راننده روشن می شود.
سوال) میتوان از یک ایسیو دست دوم برای خودرو خود استفاده کنم ؟
بله این امکان وجود دارد ولی ایسیو باید مجدد برنامه ریزی شود.
کلام آخر
در این نوشته به بررسی اینکه ایسیو چیست پرداختیم و مواردی نظیر انواع بخش های ایسیو، اجزاء ایسیو، نحوه عملکرد ایسیو، نحوه محافظت از ایسیو و در آخر مهمترین علائم خرابی ایسیو را بررسی کردیم.
دوره های آموزشی پارسیان صنعت خودرو
مجموعه ما از سال 1382 سه دوره مهم حوزه ECU و بردهای خودرو شامل آموزش تعمیرات ای سی یو، آموزش تعمیرات نودهای مالتی پلکس ( ایرانی و فرانسوی ) و ریمپ ایسیو را برگزار می کند. اطلاعات این دوره ها در لینک های زیر قرار گرفته است و با کلیک بر روی هر کدام به صفحه مورد نظر منتقل می شوید.
3 دیدگاه. پیغام بگذارید
سلام
بنده تمایل به شرکت در دوره تخصصی تعریف کلید وریموت رو دارم ایا شما چنین دوره اموزشی رو برگزارمیکنین؟تشکر
به تازگی کامیوتر ها را میدزدند ساژم s2000 را دزدیده اند چه باید کرد تا با وصل کامپیوتر جدید ماشین دچار اشکال نشود ضمنا محل نصب آن از نظر دسترسی سارقین امن نیست
سلام پژو پارس ۹۳ دارم ایسیو ان را به روز رسانی کردم الان به دیاگ وصل نمیشه تمام فیوزها هم سالم هستن لوازم برق داخل خودرو قطع شده