سیستم کنترل مرکزی یا BCM چیست ؟

BCM چیست ؟

BCM چیست ؟

 

BCM یا بی سی ام (Body Control Module) در واقع Intelligent Services Unit یا واحد خدمات دهنده باهوش می باشد یک مرکز فرماندهی اصلی برای کنترل و پشتیبانی از سیستم های الکتریکال و الکترونیک خودرو 206 و رانا و دنا های 95 به بالا است ( البته در بسیاری از خودروهای مختلف به کار رفته و ما در این مقاله به بررسی خودروهای مالتی پلکس ایرانی می پردازیم ) که با توانایی های سخت افزاری و نرم افزاری که در داخل آن قرار داده شده می تواند به شکلی کامل و مهندسی سیستم های مذکور را تحت کنترل گرفته و راه اندازی نماید.

در دوره آموزش تعمیر ایسیو شرکت فنی مهندسی پارسیان صنعت خودرو به طور کامل با تعمیرات سیستم مالتی پلکس و به خصوص BCM آشنا خواهید شد. در ادامه نیز به بررسی این قطعه می پردازیم.

 

اگر نیاز به تعمیر BCM خودروی خود دارید، رو این لینک کلیک کنید !

 

این راه اندازی شامل موارد ایمنی نیز می شود . وجود این قطعه در داخل خودرو که قابلیت های بالقوه ای را دارد سه حسن بزرگ را شامل می شود :

  • از آنجایی که کنترل سیستم های خودرو توسط یک واحد کامپیوتری انجام می شود بسیار دقیقتر بوده و منظمتر انجام خواهد شد .
  • با توجه به وجود این هوش مصنوعی در این سیستم ، موارد ایمنی ویژه ای نیز برای شرایط بحرانی و خاص در این سیستم پیش بینی شده است که می تواند در مواقع لازم به کار گرفته شود .
  • مزیت آخر این سیستم کاهش مصرف سیم و کاستن مقدار زیادی از دسته سیم های اضافی بوده که نتیجه نخست آن کاهش میزان پیچیدگی سیستم خواهد بود .

به عنوان مثال هنگامی که BCM می خواهد برف پاک کن های جلو را به کار بیندازد ابتدا می تواند چک کند آیا تیغه های برف پاک کن در جای خود قفل نشده باشند و سپس اقدام به راه اندازی آن تحت یک مکانیزم کنترلی نماید و یا در مثالی دیگر در هنگام راه اندازی سیستم گرمکن شیشه عقب با فشردن کلید گرمکن ، تایم لازم برای کارکرد گرمکن ها را اندازه گیری کرده و پس از تحصص شرایط لازم که به موقع در مورد آن بحث خواهد شد اقدام به راه اندازی سیستم می کند.

این موارد از این کنترل یونیت ، مرکز فرماندهی قابل اعتمادی می سازد که راننده را نسبت به کارکرد صحیح و دور از خطر سیستم های خودرو مطمئن می سازد .

BCM یکی از ECU های داخل خودروهای 206 ، رانا و دناهای مدل 95 به بعد است که در تمامی مدل های آن در زیر محوطه داشبورد قرار می گیرد . این عنصر به طور کلی و از ابتدا در مدل مالتی پلکس تولید می شود . BCM واجد 4 سوکت مجزاست .

سوکت های BCM عبارتند از  :

  • سوکت 15 پایه سفید رنگ 15W WI
  • سوکت 15 پایه مشکی رنگ 15W BK ( در خودرو واجد شیشه بالابر برقی )
  • سوکت 18 پایه سفید رنگ 18W WI
  • سوکت 40 پایه مشکی رنگ 40W BK

انواع BCM بی سی ام

انواع BCM به کار رفته در خودروهای داخلی

دو شرکت کروز و سازه پویش، هر کدام اقدام به تولید دو نوع BCM به شرح ذیل نموده اند:

  • BCM سه سوکته کروز : دارای سه سوکت بوده و به بیشتر در مدل های قدیمی خودرو ( بین سالهای 92 تا 94 ) به کار رفته است.
  • BCM چهار سوکته کروز : مدل ارتقا یافته سه سوکته است که آیینه برقی و شیشه ها نیز به مجموع قابلیت های این نوع از بی سی ام به کار رفته است.
  • BCM سه سوکته سازه پویش : به کار رفته در 206 و 207
  • BCM چهار سوکته سازه پویش

 

قسمت های مختلف نوع یک یونیت مرکزی BCM

به طور کلی از سه قسمت تشکیل می شود :

  • قسمت A که بخش ورودی سیستم بوده و مرکز الکترونیک یونیت مرکزی را تشکیل می دهد .
  • قسمت B که قسمت قدرت و یا خروجی یونیت مرکزی را شامل می شود .
  • قسمت C که شامل یک سری فیوزهای حفاظتی است که برای حفاظت از یونیت مرکزی در سر راه خروجی های آن به قسمت های مصرف کننده قرار گرفته است .

قسمت A در BCM

این بخش به پایه های ورودی سوکت های روی BCM متصل است . بخش هوشمند سیستم به شمار رفته و در واقع یک کامپیوتر کوچک است که شامل CPU 16 بیتی ، I/O ، حافظه ROM و RAM و از همه نرم افزاری است که در بعضی از موارد می توان در آن دست برد.

این قسمت واجد یک برنامه اجرایی است که در کارخانه سازنده در داخل حافظه آن ریخته می شود با اجرای این نرم افزار پایه است که BCM قادر است به عنوان یک سیستم هوشمند عمل کرده و به ازای فرمان هایی که از طرف ما به صورت دستی و یا به طور اتوماتیک از طرف سنسورها به آن می رسد تصمیم های متفاوتی گرفته و آن را بر روی سیستم الکتریک و الکترونیک خودرو اعمال نماید که به تفصیل مورد بحث قرار خواهد گرفت اما نرم افزار این بخش قسمت دومی نیز داردکه ما به اختیار می توانیم توسط دستگاه های دیاگ در داخل کارخانه و یا در نمایندگی های مجاز آن را در داخل BCM مورد نظر Download نماییم .

پس از اعمال بیشتر دستورات الکتریکال از طرف ما ( به عنوان مثال : فعال کردن برف پاک کن ها ، گرمکن شیشه عقب ، قفل مرکزی و … ) و یا برخی از دستورات اتوماتیک از طرف سنسورها ( به عنوان مثال : سنسور سرعت خودرو ، سنسور اوپراتور و … ) این دستورات به صورت یک سیگنال الکتریکی به این بخش می رسد.

این قسمت دستور فوق را تجزیه و تحلیل کرده و بر حسب پیش گزینه هایی که در حافظه آن قرار داده شده پس از لحاظ کردن موارد ایمنی ، تصمیم گیری کرده و آن را به صورت یک برق و یا بدنه به صورت داخلی به قسمت B می فرستد .

قسمت B در BCM

این قسمت شامل یک مدار قدرت ( مدارهای با جریان بالا ) و یک مجموعه رله است . این قسمت در واقع جایگزین جعبه رله ها و رله های پراکنده ای است که در دیگر خودروها از جمله پژو 405 ، پارس ( پرشیا ) ، سمند و … موجود است . در خودرو 206 و رانای اکومکس مجموعه رله ها در دو باکس جداگانه و جهت دسترسی آسان تر خارج از یونیت BCM قرار داده شده است.

یکی از این دو مجموعه در کنار BCM و دیگری در کنار FCM قرار داده شده است این فرآوری موجب شده تا حجم بسیاری از سیم کشی ها کاهش یافته و از پیچیدگی و آشفتگی دسته سیم ها تا حد محسوسی کاسته شود . قسمت B همیشه فرمان های خود را از قسمت A می گیرد و همانطور که گفته شده این فرمان ها شامل فعال کردن یکی از رله های خارجی است . با فعال شدن هر یک از این رله ها یکی از قسمت های الکتریکال خودرو فعال می شود و مادامی که دستور قسمت A فعال می باشد . رله مربوطه فعال و بخش الکتریکال مرتبط نیز در حال فعالیت است.

قسمت C در BCM

این قسمت شامل یک سری فیوزهای حفاظتی است . این فیوزها از نظر شکل شبیه به یکدیگر بوده اما از نظر رنگ و آمپر متفاوتند تعداد و محل جایگذاری فیوزها می تواند بر حسب آپشن با یکدیگر فرق کند . با این حال در هر صورت فیوزهای 15 آمپری آبی رنگ ، فیوزهای 20 آمپری زرد رنگ ، فیوزهای 30 آمپری سبز رنگ ، فیوزهای 40 آمپری نارنجی رنگ هستند . این قسمت نیز دقیقا مانند بخش B به صورت خارجی External در روی باکس های کنار BCM و دیگری در کنار FCM قرار داده شده است .

معمولا در خودروهای مالتی پلکس در روی یونیت مرکزی ، شبه فیوزی وجود دراد که از لحاظ ظاهری شبیه فیوزهای دیگر است اما یک قطعه فلزی است که نمی سوزد . این شبه فیوز که به آن فیوز شنت و یا فیوز پارک می گویند وظیفه جالبی بر عهده دارد با در آوردن این فیوز برق تغذیه برخی از قسمت های برقی که دارای مصرف بالایی هستند و یا احتمال ایجاد حادثه در دراز مدت را دارند قطع می شود.

در هنگام پارک خودرو به مدت طولانی و یا هنگام انتقال یک خودرو کامل شده از یک کشور به کشور دیگر با کشیدن این فیوز تا حد معقولی احتمال بروز حادثه یا خالی شدن باطری را کاهش می دهند . این فیوز معمولا در وسط فیوزهای دیگر قرار گرفته تا حضور آن مشخص باشد . در 206 و رانای اکومکس این سنسور نصب نشده است.

 

علائم خرابی BCM

مهمترین علائم خرابی BCM در خودروها از کار افتادن قسمت های برقی مختلف خودرو نظیر : سیستم چراغ های خودرو، صندوق پران، قفل، برف پاک کن، آب پاش، آیینه های برقی و … است.

 

آموزش تعمیرات ایسیو

دوره تعمیرات ایسیو در 16 روز ( 10 روز تئوری – 6 روز عملی ) | آموزش کامل تعمیرات سخت افزاری و نرم افزاری ایسیو های بوش ، زیمنس ، ساژم ، والئو و … + آموزش مالتی پلکس ایرانی و فرانسوی | برای دریافت مشاوره ” رایگان ” روی لینک زیر کلیک کنید و یا فرم انتهای صفحه را پر نمایید

 

ثبت نام

ثبت نام دوره های آموزشی ایسیو و الکترونیک خودرو
  • این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

keyboard_arrow_up