آشنایی با علائم خرابی شمع خودرو
علائم خرابی شمع خودرو چیست : اکثر صاحبان خودرو با مشکلات مربوط به خرابی شمعهای خودرو آشنایی دارند و این مشکل در زمان استفاده از اتومبیل جز مشکلات رایج قلمداد میشود. زیرا شمع یک قطعه مصرفی است که طول عمر مشخصی دارد. شمع با ایجاد جرقه از قسمت الکترود باعث ترکیب هوا و سوخت موجود در محفظه سیلندر شده و با ایجاد انفجار در این محفظه؛ مقدمات راه اندازی خودرو را انجام می دهد.
لذا هرگونه اختلال در عملکرد شمع؛ نهایتا باعث خرابی خودرو و عدم استفاده از آن میگردد. این معضل بیشتر با افزایش مصرف سوخت و نهایتا خرابی موتور خود را نشان میدهد. در مقاله پیشرو تلاش میکنیم در جهت آشنایی بیشتر با علائم خرابی شمع خودرو نکات کاربردی مفیدی را بررسی نماییم.
آموزش تعمیرات ایسیو
یکی از مباحثی که در دوره آموزش تعمیرات ایسیو خودرو به کارآموزان آموزش داده می شود، مبحث شمع خودرو و نحوه تست و عیب یابی آن است. اطلاعات دوره ایسیو را می توانید در لینک زیر مشاهده نمایید.
مهم ترین نشانههای خرابی شمع خودرو
خرابی شمع خودرو و استهلاک آن؛ همراه با بروز علائم و نشانههای خاصی در خودرو است. بروز این نشانهها حاکی از این است که شمعها قابلیت کارکردی خود را از دست دادهاند و برای ممانعت از بروز آسیبهای بعدی نیازمند رسیدگی و تعویض زودتر هستند. از مهمترین نشانههای خرابی شمع خودرو میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
- شتاب آهسته خودرو: به دلیل خرابی شمع؛ جرقه تولید شده برای مخلوط کردن سوخت و هوا با هم از قدرت کافی برخوردار نبوده و لذا انرژی کافی برای شتاب خودرو وجود ندارد.
- استارت سخت در خودرو: عدم استارت خوردن ماشین ممکن است به دلیل مشکلات ناشی از باطری و شمع خودرو باشد. به دلیل خرابی شمعها و نبود جرقه کافی برای کارکرد صحیح؛ موتور اتومبیل سخت استارت میخورد و این موضوع در آب و هوای سرد بیشتر خود را نشان میدهد.
- سر و صدای زیاد در موتور: در صورت خرابی شمع یا شمعهای خودرو؛ سر و صدای موتور افزایش پیدا میکند. زیرا به دلیل کاهش میزان کارایی شمعها؛ سیلندرها تحت فشار قرار گرفته و باعث ایجاد سر و صداهای زیادی در ماشین به ویژه در حالت درجا میگردند. این سر و صدا اغلب با ایجاد لرزش در خودرو همراه است. در واقع این اتفاق به علت اشتباه حسگر اکسیژن در اثر سوخت سوزانده نشده ناشی از عدم احتراق صحیح شمع میافتد.
- روشن شدن چراغ چک: روشن شدن چراغ چک میتواند هشداری برای توجه به تعویض شمعهای خودرو به عنوان یکی از اقدامات پیشگیرانه باشد.
- استشمام دود و بوی بنزین از اگزوز: این موضوع در اثر احتراق ناقص در خودرو به دلیل خرابی شمعها اتفاق میافتد. خرابی شمع مانع مخلوط شدن صحیح هوا و سوخت در محوطه احتراق میگردد؛ از همینرو بوی بنزین از اگزوز به مشام میرسد.
- افزایش مصرف سوخت خودرو: در صورت خرابی شمعهای خودرو؛ فشار بیشتری بر روی موتور به لحاظ مصرف بیشتر سوخت وارد میشود. لذا مصرف سوخت افزایش پیدا میکند و از طرف دیگر مقداری از این سوخت به دلیل عملکرد ناقص شمع؛ بدون سوخته شدن کامل از خودرو خارج میشود. لذا افزایش ناگهانی سوخت خودرو ممکن است از علائم خرابی شمع خودرو ، استهلاک یا کثیف شدن آنها باشد.
- تغییر ظاهری شمع: تغییر فیزیکی شمعهای خودرو دلیلی برای استهلاک و بی مصرف شدن آنها است. در صورت مشاهده رسوب یا نقاط آسیب دیده بر روی بدنه شمعها و تغییر رنگ آنها؛ بایستی برای تعویض شمعهای معیوب با شمعهای سالم سریعا اقدام کرد. از دیگر نشانههای ظاهری خرابی شمع در خودرو باید به ذوب شدن الکترودها، رسوب الکترودها، سیاهی و آلودگی کربن و سوخت در پایه الکترودها، لعاب زرد یا سبز رنگ سطح چینی شمع، تغییر رنگ و ترک روی چینی شمع، شکستن چینی شمع و روغنی بودن پایه شمع اشاره کرد.
- اختلال در کارکرد صحیح موتور: موتور خودرو در اثر اختلال در عملکرد شمعها؛ دچار عارضهای به نام خام سوزی میگردد. در اثر این عارضه که یکی از علائم خرابی شمع خودرو محسوب میشود؛ سطح آلایندگی خودرو افزایش پیدا میکند.
همچنین بخوانید : روش های تست شمع خودرو
دلایل خرابی شمع خودرو
در راستای شناسایی بهتر علائم خرابی شمع خودرو لازم است با دلایل خرابی این قطعات نیز آشنایی مختصری پیدا کنیم. در واقع عوامل متعددی در خرابی زود هنگام شمعهای خودرو دخیل هستند؛ از جمله این عوامل میتوان اختصارا به موارد ذیل اشاره کرد:
- کیفیت نامناسب: یکی از فاکتورهای خرابی زود هنگام شمعها و تبعات ناشی از این اتفاق؛ استفاده از برندهای نامناسب و غیر استاندارد موجود در بازار است.
- تجمعات و رسوب کربن: تجمع کربن بر روی سر شمعها که ناشی از احتراق ناقص کربن است؛ باعث استهلاک شمع میگردد. احتراق ناقص کربن خود به دلیل عدم کارکرد صحیح فیلتر هوا یا فرسودگی آن و یا به دلیل تزریق سوخت غلیظ از انژکتور ایجاد میشود.
- آلودگی با روغن: نفوذ روغن به داخل محفظه احتراق و تجمع بر سر شمعها باعث خرابی آنها میگردد. این اختلال اغلب به دلیل خرابی رینگهای اطراف پیستون اتفاق میافتد.
- افزایش دما: افزایش دمای احتراق به ویژه در خودروهای توربو و گازسوز
مشکلات خرابی شمع خودرو
از مشکلات خرابی شمع خودرو می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- خرابی سایر اجزای موتور در طولانی مدت
- کاهش بازدهی موتور
- ایجاد لرزشهای اضافه
- افزایش مصرف سوخت خودرو
- کثیفی سوپاپها
- مسدود شدن فیلتر کاتالیست
- رسوب بنزین سوخته نشده
نکات مهم نگهداری از شمع خودرو
- بررسی عملکرد ظاهری و کارکردی شمعهای خودرو هر 2 سال یکبار یا هر 20 هزار کیلومتر
- استفاده از باد فشار قوی در خشکسازی حفرههای پیشرانه و محل قرارگیری شمعها بعد از کارواش یا شستشوی موتور برای جلوگیری از بروز اختلال برق دزدی خودرو یا ممانعت از عدم جرقه صحیح شمعها
- پاکسازی وایرها از رسوب و محکم سازی اتصالات آنها برای جلوگیری از عدم انتقال صحیح جریان برق خودرو
- استفاده از شمعهای با دمای بالاتر و تقویت سیستم جرقه در جهت ممانعت از روغن سوزی و احتراق نامناسب؛ رعایت این مطلب میتواند از عطسه یا انفجارات شدید اگزوز که یکی از نشانههای خرابی شمع خودرو است جلوگیری نماید. در این خصوص میتوان برای افزایش طول عمر شمعها؛ اقدام به سنباده زدن و زدودن رسوبهای انباشته در کنتاکتهای شمع کرد.
- بررسی منظم کویلها و تعویض آنها در صورت استهلاک و نیم سوز شدن
کلام پایانی
در مقاله پیشرو به معرفی نکاتی در زمینه آشنایی با علائم خرابی شمع خودرو پرداختیم و نشانهها، دلایل خرابی و عوارض آن را مورد بررسی قرار دادیم . ضمنا نکاتی را در خصوص شیوههای نگهداری صحیح از شمع خودرو برای افزایش عمر مفید آن مطرح کردیم. همانطور که اشاره شد شمعها جز قطعات مصرفی هستند و پس از مدتی لازم است که اجبارا تعویض شوند. ولی میتوان با رعایت پارهای از نکات و انجام تمهیدات پیشگیرانه زمان تعویض آنها را به تعویق انداخت. در صورت خرابی شمعها برای جلوگیری از آسیبهای مرتبط؛ ضروری است که سریعا اقدام به تعویض آنها کرد.