علت استارت نخوردن ماشین
بیایید مطلب خود را با مثالی آغاز کنیم: فرض کنید در حال ساخت خانه هستید، پس از اتمام ساخت متوجه میشوید طراح خانه به اشتباه درب ورودی برای کاشانه شما تعبیه نکرده، چه خواهید کرد؟! اگر شما بزرگترین کاخ و پرشکوهترین کوخ را بسازید اما نتوانید درب ورودی آن را پیدا کنید، آن کاخ و کوخ تفاوتی با یک ویرانه ندارد.
خرابی استارت ماشین همانند همین مثال است! اگر شما بهترین ماشین روز دنیا را در اختیار داشته باشید، اما این ماشین استارت نخورد، آهنپارهای بیش نیست. درست است که اتومبیل یک سیستم و سازمان بوده که حتی اگر یک چرخ دنده به درستی وظیفه خود را به انجام نرساند کل سیستم با مشکل مواجه خواهد شد، اما استارت ماشین کلید به کار انداختن تک تک این چرخ دندهها است؛ خواه آنها سالم یا خراب باشند!
از اهمیت استارت خودرو صحبت شد، بهتر است نگاهی به ماهیت آن بیاندازیم. برای به راه انداختن چرخهی احتراق اتومبیل شما نیاز به یک نیروی ثانویه دارید تا با شروع سیکل احتراق، موتور آغاز به کار کند. استارت تولید کنندهی همان نیروی ثانویه است. در حقیقت شما هنگامی که دکمهی استارت را فشار یا سوییچ ماشین را میچرخانید، نیرویی فراهم میآورید که به محور موتور یا میللنگ وارد شده، باعث شروع کار موتور میشود.
در برخی موارد دلیل استارت نخوردن ماشین میتواند مشکلات ایسیو باشد و خودروی شما نیاز به تعمیر ایسیو داشته باشد
نیروی ماشین از کجا میآید؟!
نیرویی که از آن صحبت میکنیم، با استفاده از انرژی الکتریکی تولید میشود. هنگام شروع به کار اتومبیل، انرژی الکتریکی که منشا آن باتری خودرو است تبدیل به انرژی مکانیکی شده و انرژی مکانیکی به موتور منتقل میشود. در خاطر داشته باشید: قلب تپندهی ماشین، موتور آن است؛ شاهرگ اصلی موتور، استارت و خون جاری در استارت، از طریق باتری تامین میشود. همین اهمیت بیش از اندازه باتری باعث میشود تا اکثر اوقات مشکل روشن نشدن خودرو نشات گرفته از آن باشد. اما مشکلات دیگری هم میتواند علت استارت نخوردن خودرو باشد.
این مشکلات که از آن سخن میگوییم، چه چیزهایی هستند؟ از اهمیت استارت و سازکار آن سخن گفتیم، حال نوبت آن است که به این پرسش پاسخ دهیم. با ما همراه باشید.
مهمترین علل استارت نخوردن ماشین چیست؟
همانطور که گفته شد باتری میتواند باعث استارت نخوردن ماشین باشد. چون در حقیقت این باتری است که نیروی اولیه برای شروع به کار موتور را فراهم میآورد، اکثر اوقات خرابی باتری عامل اصلی ضعف استارت است. اما باطری تنها عامل نیست. در مجموع اگر بخواهیم علل روشن نشدن ماشین را بررسی کنیم، به 3 دستهی کلی میرسیم:
- برق و سیم کشی خودرو
- احتراق و سوخت
- موارد جزیی دیگر
1- سیستم برق و سیم کشی خودرو:
ایراد در باتری ماشین جزو این دسته است. همان طور که از نامش پیدا است، این دسته از مشکلات بیشتر در ارتباط با سیستم برق ماشین است. ایراداتی که میتواند در ارتباط با سیستم برق اتومبیل حادث و باعث استارت نخوردن ماشین شود، عبارت اند از:
- ایرادات در باتری: اصلیترین عامل همین مورد است. اگر باتری مدت طولانی باشد که تعویض یا سرویس نشده، میتواند عامل دو اتفاق شود: جرم گیری و خرابی باتری. اگر باتری کثیف شده و اتصالات جرم گرفته باشند، ماشین استارت نخواهد خورد. همچنین مهمترین دلایل خرابی باتری کیفیت بد اسید، سرویس دیر به دیر و یا استفادهی طولانی مدت از آن است.
- خرابی و عیب فیوز: یکی از دلایلی که میتواند عامل روشن نشدن ماشین باشد، فیوز است. در برخی از اتومبیلها سیمکشی داخلی ماشین به نحوی است که استارت و فیوز رابطهی مستقیم دارند. پس بهتر است هنگام وقوع مشکل در روشن شدن ماشین، فیوز را چک کنید.
- ایراد در سوئیچ: سوئیچ ماشین، شروع کنندهی فرآیند استارت است. بهتر است اگر در روشن کردن به مشکل خوردید، سوئیچ را چک کنید.
- ایراد در سیم کشی و اتصالات: خوردگی و فرسودگی تنها در باتری حادث نمیشود. گاهی سایر اتصالات مرتبط با برق ماشین هم دچار ایراد میشوند که مسالهی شایعی هم هست. ابزارهای مخصوصی برای تست سلامت سیمکشی و اتصالات وجود دارد که بهتر است برای چک کردن، از آنها استفاده کنید.
2- ایراد در سیستم احتراق و سوخت:
بیشتر ایرادات در روشن نشدن ماشین متوجه سیستم برق آن است، اما گاهی پیش میآید که باتری کار خود را به درستی انجام میدهد اما این سیستم احتراق و سوخت رسانی است که مشکل دارد و نمیتواند انفجار اولیه برای روشن شدن را ایجاد کند. با ما همراه باشید تا نگاهی دقیقتر به ایرادت سیستم سوخت و احتراق بیاندازیم.
- عیب در سیم پیچ احتراق: کویل احتراق ولتاژ را از باتری میگیرد، با استفاده از میدان مغناطیسی در خود باعث تقویت ولتاژ و ایجاد احتراق اولیه در سوخت داخل موتور میشود. واضح است که خرابی کویل به راحتی می تواند عامل روشن نشدن ماشین شود. برای تست سلامت کویل نیاز به ابزار تخصصی مثل مولتی متر دارید.
- ایراد در اتصالات الکترونیکی سیستم احتراق: در سیستم احتراق هم سیم کشیهایی وجود دارد. بهتر است نگاهی به آنها هم بیاندازید.
- رله: رله یک کلید است. کلیدی که اجازهی ورود جریان از باتری به سیستم احتراق را میدهد. اگر رله دوبل از کار بیفتد، ماشین روشن نمیشود. ( همچنین بخوانید : علائم خرابی رله دوبل )
- عیب و ایراد در صافی سوخت: بهتر است قبل از گرفتن انگشت اتهام به سمت فیلتر سوخت، نگاهی به پمپ سوخت بیاندازید! اگر پمپ سوخت ایراد نداشت، آنگاه شاید علت روشن نشدن خودرو صافی سوخت باشد. صافی و فیلتر سوخت، وظیفهی جلوگیری از ورود آشغال به موتور را دارند. اگر فیلتر بسته شود، سوختی به موتور نمیرسد که استارت بخورد.
3- سایر موارد:
اگر هیچکدام از ایرادات سیستم احتراق و برق خودرو عامل روشن نشدن ماشین شما نبود، چک کردن این موارد میتواند باعث پیدا کردن مشکل شود:
- پیچ و مهرهی معیوب استارت: اگر پیچ و مهره استارت خراب یا شل شود، ماشین استارت نخواهد خورد.
- ایراد در انژکتور: ایراد در انژکتور باعث عدم سوخت رسانی و در نتیجه استارت نزدن ماشین میشود.
- ایراد در کامپیوتر اصلی: اگر ماشین شما از وجود یک کامپیوتر اصلی بهره ببرد، ایراد در آن میتواند باعث استارت نزدن شود.
دلایل استارت نخوردن ماشین ( بررسی خلاصه)
- اگر باتری خودرو خالی یا ضعیف شده باشد، ممکن است خودرو استارت نخورد. این امر میتواند به دلایل مختلف از جمله تمام شدن عمر باتری یا شارژ آن اتفاق بیفتد.
- بروز خرابی در قسمت های مختلف از جمله باتری، دینام یا حتی سیم کشی خودرو میتواند منجر به عدم استارت زدن آن شود. خرابی در مدارهای الکتریکی و وجود قطعات فرسوده در ماشین می توانند بر عملکرد باتری تاثیر منفی داشته باشند.
- در برخی از خودروها، امکان دارد فرمان قفل شود. این عامل می تواند مانع از استارت زدن خودرو شود. در این حالت، باید قفل فرمان را باز کنید. سپس تلاش کنید که مجددا ماشین را استارت بزنید.
- اگر باتری کلید فوب (کلید هوشمند) خودرو خراب شود، ممکن است ماشین شما استارت نخورد. در این صورت، باید باتری کلید را تعویض کنید. سپس مجددا جهت استارت زدن ماشین اقدام نمایید.
- اگر باک سوخت خودرو خالی باشد، ممکن است ماشین شما استارت نخورد. به هر حال نیاز است که تمام موارد را به دقت مورد بررسی قرار دهید تا بتوانید علت استارت نخوردن ماشین را بیابید.
- استارتر، یکی از مهمترین اجزای خودرو است. استارتر، نقش مهمی را در روشن کردن و حرکت خودرو ایفا می کند. اگر استارتر خراب شده باشد، ممکن است ماشین شما استارت نخورد. در این حالت، نیاز به تعمیر یا تعویض استارتر دارید.
- سوئیچ احتراق، یکی دیگر از اجزای خودرو می باشد که نقش مهمی را در روشن و خاموش کردن موتور ایفا می کند. اگر سوئیچ خراب شده باشد، ممکن است ماشین شما استارت نخورد. در این صورت، نیاز است که ماشین خود را جهت بررسی این مشکل به یک تعمیرکار مجرب بسپارید.
- اگر فیلتر سوخت گرفته باشد، ممکن است سوخت به موتور نرسد و ماشین شما استارت نخورد. در این حالت، فیلتر سوخت را بررسی و تمیز کنید. در اکثر مواقع نیاز است که جهت تعویض فیلتر سوخت اقدام کنید.
- رله پمپ بنزین از جمله مهمترین اجزای خودرو به منظور ارسال سوخت به موتور به شمار می رود. اگر رله پمپ بنزین خراب شده باشد، ممکن است پمپ بنزین به درستی عمل نکند و ماشین شما استارت نخورد. در این صورت، حتما به یک تعمیرگاه معتبر جهت بررسی این مشکل مراجعه نمایید.
مهمترین عامل جهت هماهنگی حرکت زمانبندی در داخل موتور به منظور استارت زدن خودرو، تسمه تایم می باشد. اگر تسمه تایم به درستی تنظیم نشده باشد، ممکن است ماشین شما استارت نخورد. در این حالت، نیاز به تنظیم مجدد تسمه تایم توسط تعمیرکار متخصص است.
چه نکاتی را به هنگام استارت نخوردن خودرو باید مدنظر قرار داد؟
در صورتی که خودروی شما استارت نمیخورد، نیاز است که یک سری نکات مهم را مدنظر قرار دهید. در صورتی که قادر به بررسی دلایل استارت نخوردن ماشین خود نیستید، حتما از مشاوره و کمک یک تعمیرکار مجرب در این زمینه استفاده نمایید. از جمله نکات مهمی که در این زمینه باید مدنظر قرار گیرند، عبارتند از:
بررسی باتری:
ابتدا باتری خودرو را از لحاظ نحوه اتصال بررسی کنید. مطمئن شوید که باتری ماشین هیچ گونه مشکلی نداشته باشد. در غیر اینصورت نیاز به تعویض باتری و مراجعه به تعمیرگاه جهت برطرف کردن این مشکل است.
بررسی سیم کشی و دینام:
اطمینان حاصل کنید که سیمکشی موتور با دقت انجام شده باشد و اتصالات دینام سالم هستند. از طرف دیگر، هیچ قطعه شکسته یا آسیب دیده ای در این رابطه وجود نداشته باشد. در صورت وجود مشکل، بهتر است این مورد توسط یک تکنسین ماهر با دقت بررسی شود. زیرا یکی از مهمترین دلایل روشن نشدن ماشین می تواند به دلیل قطعی سیم و دینام ماشین باشد.
بررسی سوئیچ احتراق و قفل فرمان:
متاسفانه یکی از مهمترین مشکلات در رابطه با عدم استارت زدن به دلیل خرابی سوئیچ احتراق و قفل فرمان ماشین می باشد. اگر ماشین استارت نمی خورد، این موارد را حتما مدنظر قرار دهید.
بررسی باک سوخت:
خالی شدن باک سوخت از جمله مهمترین عوامل جهت بررسی روشن نشدن خودرو می باشد. در این رابطه مطمئن شوید که باک سوخت ماشین، پر است و میزان سوخت کافی برای استارت زدن وجود دارد.
بررسی فیوزها و سیستم الکترونیکی ماشین:
چک کنید که فیوزهای مرتبط با سیستم استارتر و سیستم احتراق ماشین، سالم هستند و هیچ یک از آنها سوخته یا آسیب دیده نباشند.
بررسی دفترچه راهنما:
اگر ماشین شما دارای سیستم استارتر مخصوصی است، بهتر است دفترچه راهنما را مطالعه کنید و دستورالعملهای مربوط به استارت زدن خودرو را در این رابطه مورد بررسی قرار دهید.
در صورتی که با بررسی این مراحل مشکل حل نشود و ماشین همچنان استارت نمیخورد، بهتر است به یک تعمیرکار متخصص مراجعه کنید تا علت دقیق مشکل را تشخیص و اقدامات لازم را جهت تعمیر انجام دهد.
جمع بندی و کلام آخر
در این مطلب سعی شد با استفاده از تجربه و دانش تعمیرکاران مختلف، مهمترین علل استارت نخوردن خودرو، با طراحیهای مختلف موتور مورد بررسی قرار گیرد. اما موارد ذکر شده، تمام دلایل روشن نشدن ماشین نیستند. مواردی مانند ایراد در سوپاپ، چرخ لنگر رنده، چرخ دنده حلقه، کلاه توزیع و… هم میتواند باعث این اتفاق شود.
و کلام آخر: از آنجا که استارت سیستم حساسی در خودرو است، اگر بعد از چک کردن آن دسته از ایرادات که نیاز به ابزار تخصصی ندارد، نتوانستید مشکل را تشخیص دهید به یک تعمیرکار معتبر مراجعه کنید.