ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
مشتریان گرامی لطفا قبل از مراجعه به شرکت حتما جهت تعیین وقت تماس حاصل نمایید
اگر از ماشینهای روز و جدید استفاده میکنید ممکن است چنین مشکلی برای شما پیش آمده باشد: سوار ماشین میشوید، آماده استارت زدن هستید اما چراغهای اخطار پشت آمپر روشن شدهاند یا اصلا ماشین استارت نمیخورد. هنگامی که برای رفع این مشکل به تعمیرکار مراجعه میکنید، اولین حدسی که میزند، ایراد در ایسیو است. اما ایسیو چیست؟ از آن مهمتر نشانههای خرابی در آن چیست؟ ما در این مقاله، سعی در پاسخ دادن به این دو سوال داریم. با ما همراه باشید.
پیش از هر صحبتی، ببینیم ecu چیست. کوتاهترین پاسخ ممکن در تیتر این بخش آمده است. ایسیو قلب تپندهی ماشین شما است. روزگاری بود که برای کنترل ماشین، کنترلرهای مکانیکی ساخته میشد اما پیشرفت تکنولوژی باعث شد که این کنترلرها جای خود را به سیستمهای الکترونیکی بدهند، سیستمهایی مثل ترمز ضدقفل یا تنظیم سوخت که حالا وظیفه نظارت بر موتور انژکتور ماشین را دارند.
این سیستمهای الکترونیکی نیز نیاز به نظارت و تنظیم دارند. (Electronic Control Unit) ECU در اینجا نقشی اساسی دارد. ایسیو طراحی شده تا بر سیستمهای الکترونیکی خودرو نظارت کند. در حقیقت این قطعه یک کامپیوتر است. البته همانند یک کامپیوتر خانگی عمل نمیکند، ورودی و خروجی آن با رایانههای شخصی متفاوت است.
برای کنترل ماشین شما، سنسورهای مختلفی تعبیه شده که این سنسورها دادههایی برای ایسیو ارسال میکنند. این دادهها و سیگنالها ورودی ایسیو هستند. خروجی ایسیو سیگنالهای کنترلی است که برای قطعات مختلف خودرو ارسال میشود.
تا بدین جای کار راج به عملکرد ایسیو صحبت شد، بهتر است نگاهی به دلیل و هدف طراحی ایسیو برای ماشینها بیاندازیم.
همانطور که گفته شد، پیش از طراحی ایسیو تمام کنترلهای ماشین با استفاده از سنسورهای مکانیکی به انجام میرسید. این سنسورهای مکانیکی بدلیل دقت پایین در عملکرد، عامل ایجاد آلاینده و آلودگی هوا میشدند. با تبیین قوانین جدید برای کاهش تولید آلاینده، دیگر کنترلرهای مکانیکی کارایی لازم را نداشتند. اینجا است که ecu قدم به میدان میگذارد. شرکتهای خودروسازی اقدام به ساخت و طراحی برنامههای مدون برای تعیین دقیق ترکیب سوخت و هوا، به منظور احتراق بهتر موتور، نمودند و به ایسیو مسئولیت کنترل دقیق اعمال پیشرانه را دادند.
ایسیو دادههای مختلف را، از درجهی حرارات رادیاتور گرفته تا میزان اکسیژن موجود، دریافت نموده و براساس آنها به انجام محاسبات پیچیده میپردازد. محساباتی که منتج میشود به چند سیگنال خروجی. این سیگنالهای خروجی مواردی مثل بهترین زمان برای شروع کار شمع، مدت زمان باز بودن انژکتور و… را کنترل میکنند تا میزان تولید آلاینده به حداقل برسد. این هدف نهایی و دلیل اصلی ساخت ecu است.
حال که با دلیل اصلی طراحی آن آشنا شدیم، برای درک بهتر از نحوه علمکرد این قطعه، بهتر است نگاهی به قسمتهای مختلف ایسیو بیاندازیم.
یکی از کارهای اصلی که ایسیو انجام میدهد، پردازش دادههای ورودی است. پس در این قطعه، نیاز به یک پردازنده هست. پردازندهای قوی و چند وجهی که بتواند تمام محسابات را در کسری از ثانیه به انجام برساند.
اما پردازند برای به انجام رساندن وظایف خود، به کمک چند قطعه دیگر نیاز دارد. با هم نگاهی به بخشهای دیگر ایسیو میاندازیم:
پردازندههای کامپیوتری تنها با صفر و یکها کار میکنند. خروجی برخی سنسورها مثل سنسور اکسیژن یک سیگنال آنالوگِ ولتاژ است. برای اینکه پردازنده توانایی درک این ولتاژها را داشته باشد، از یک مبدل آنالوگ به دیجیتال استفاده کرده، تا آن ولتاژها به صفر و یک تبدیل شود. ایسیو با دیتای دیجیتال تولید شده توسط تبدیل کننده سروکار دارد.
عملکرد اصلی این قطعه در جرقه زنی شمع برای احتراق اولیه سوخت، کنترل انژکتور و فن است. در حقیقت ایسیو برای کنترل این قطعات نیاز به تولید خروجی دیجیتال صفر و یک دارد. تولید این سیگنال دیجیتال برای عهده این قطعه است.
همانطور که خروجی برخی قطعات آنالوگ است، ورودی آنها نیز سیگنالی آنالوگ است. ایسیو برای کنترل این بخشها نیاز به تولید یک سیگنال آنالوگ دارد که این سیگنال آنالوگ بوسیلهی این مبدل تولید میشود.
کنترل سطح سیگنالهای ورودی و خروجی بر عهده این بخش از ایسیو است. به عنوان مثال، اگر یک قطعه سیگنالی با ولتاژ 1 به معنای عملکرد روشن به ایسیو ارسال نماید، اما مبدل آنالوگ به دیجیتال روی بازهی 5 تا 10 تنظیم شده باشد، کاندیشنر کاری میکند که این سیگنال در بازهی تعریف شده برای مبدل قرار گیرد.
این قطعه وظیفهی اجرای پروتکلهای مختلف در ارتباطات بین قطعهها را برعهده دارد. چیپهای ارتباطی با عملکرد خود باعث افزایش سرعت ارتباطات خواهند شد.
حال که آشنایی کلی با قطعهی ایسیو پیدا کردیم، بهتر است به سراغ پرسش اصلی برویم، از کجا بفهمیم که ایسیو ماشین ما خراب شده؟
خرابی در این قطعه به دو صورت اتفاق میافتد: 1- بخش از ایسیو دچارخرابی شده و یا نیم سوز شود. 2- کل قطعه دچار مشکل جدی شده و بر اثر تصادف یا ضربه، کاملا میشکند.
در صورتی که قطعهای از ایسیو نیمسوز شود، عملکرد آن دچار اختلال خواهد شد. به عنوان مثال چراغ چک بعضی از قطعات و سنسورها که به تازگی سرویس شده، روشن و عملکر آنها مختل میشود. نشانههای دیگر خرابی جزیی در قطعات ایسیو، هنگام روشن شدن و عملکرد موتور نمایان میشود. در این حالت ماشین به سختی استارت خورده و در روشن شدن دچار مشکل میشود. همچنین به هنگام آسیب جزیی، ماشین همانند مواقع عادی کار نکرده، توان خودرو به صورت محسوسی کاهش مییابد.
در این حالت ماشین اصلا روشن نمیشود. حتی اگر ماشین روشن باشد، خاموش شده و دیگر استارت نمیخورد. گاها به هنگام ایرادات جدی ایسیو ماشین در حال حرکت درجا میزند. از نشانههای دیگر، صدای ناهنجار موتور است.
برای تعمیر ایسیو از قطعهای به نام دیاگ استفاده میشود. پورتهای ورودی برای ارتباط بین دیاگ و ایسیو روی فرمان ماشینها تعبیه شده، که تعمیرکار با اتصال دیاگ، اقدام به عیب یابی آن میکند. همچنین اکثر اوقات، با برنامهریزی مجدد ایسیو، مشکل ماشین شما رفع خواهد شد.
اگر حتی ماشین خود را به تازگی سرویس کرده، اما بعد از گذشت مدتی کوتاه نشانه های خرابی ایسیو (ECU) در آن دیده میشود، بهتر است هر چه سریعتر کامپیوتر مرکزی را چک کنید. از اتفاقاتی که ممکن است با توجه نکردن به خرابی ایسیو برای ماشین شما پیش بیاید، ایراد در سنسورها، خرابی موتور و مشکلات جدی این چنینی است.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
فیلم توضیحات دوره تعمیرات ECU
ارتباط از طریق واتساپ